Hej mitt vinterland!

Hejsan, hoppas att ni alla har en trevlig första advent. Här lyser snön med sin frånvaro och det är istället en riktig storm utanför fönstret. Men kan man inte ha vinter ute så kan man ju ha vinter inne, därför har jag fixat ett alldeles eget vinterland :) Bilderna tog jag i det vackra morgonljuset igår morse.


Det som är nytt är den vita renen från Åhlens, och två stycken vita stjärnor från Clas Ohlson som har fått ta plats i vardagsrumsfönstrena, fejksnön på fatet är från ullared och den tyckte jag var så fiffig :)

Skäms SVT!

Jag har precis kommit hem från bion med min svägerska, vi har nämligen sett Breaking Dawn part 1! Den var helt okej, lite saker saknar jag dock från böckerna men så blir det ju alltid när man har läst böckerna först, eller hur? Nästa del tror jag kommer att bli väldigt spännande, kan knappt vänta... men det är ju förstås ett år kvar. Nu över till ett något tråkigare ämne som jag känner att jag är tvungen att kommentera...

Jag var nyss inne på Twilightseriens svenska hemsida och där hittade jag ett väldrigt provocerande klipp som SVT aktuellt sänt här om dagen. Förutom en rad allvarliga reseach fel, talar reportern i klippet bland annat om att filmerna lär ut en dålig kvinnosyn till unga tjejer. Följ länken nedan för att komma till klippet (Det startar 22.45 minuter in)  http://svtplay.se/v/2605882/aktuellt/16_11_21_00_-_textat?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2607313/sb,p102536,1,f,-1

Jag blir så genuint upprörd när oinformerade människor uttalar sig så negativt om något som de inte vet något om, och som de uppenbarligen inte har haft vett nog att kontrollera om uppgifterna stämmer, dålig journalistik enligt min mening. Jag känner att denna ogrundade kritik träffar personligen eftersom Twilightböckerna har blivit något jag har kommit att älska, liksom så många andra världen över, vuxna och barn. Jag påstår inte på något sätt att jag skulle bli upprörd om någon inte gillade böckerna eller filmerna, eller rent av tyckte att de var löjliga, men att slänga vilda anklagelser omkring sig utan någon som helst substans gör mig flyförbannad.

För det första nämns det i klippet att filmerna lär ut en dålig kvinnosyn och på det skulle jag vilja kommentera. De utmålar huvudkaraktären Bella som passiv, som en tjej som bara följer med och inte har några egna åsikter men om de hade brytt sina hjärnor med att faktiskt läsa böckerna så hade det stått utom allt tvivel att så inte är fallet. Hon är en karaktär som i min mening står upp för det hon tror på utan att vara någonslags övermännsklig hjältinna. Stephenie Meyer har i sina böcker lyckats fånga en karaktär som de flesta unga tjejer skulle kunna känna igen sig i, något blyg och med ett självförtroende som kanske inte alltid är på topp, men hon växer i böckerna till en stark tjej som klarar otroliga prövningar. Hur kan det vara en dålig kvinnosyn? Det skulle jag vilja ha svar på!

För det andra så säger de i klippet att det rör sig om nästintill våldtäkt(!) i filmen under Bellas och Edwards bröllopsnatt. Vid det här laget kände jag att jag tände till på alla cylindrar. Två myndiga personer som älskar på sin bröllopsnatt är enligt mig ingen våldtäkt och då undrar jag vad aktuellts definition av våldtäkt är? Den verkar minst sagt skruvad! De verkar även totalt ha missat det faktum att det faktiskt är Bella, kvinnan, som är den parten som genom hela Twilightserien har försökt övertala Edward, mannen, att de ska ha sex. Därför ställer jag frågan: Är det en dålig kvinnosyn? Att en kvinna kan vara precis lika intresserad av sex som en man och faktiskt ta intiativet? Det är iallafall enligt mig jämställdhet!

Enligt mig så är allt detta som jag har nämnt ytterligare ett sorgligt exempel på hur vuxenvärlden, som jag anser mig tillhöra, får total moralpanik över skönlitteratur eller film. Detta är ingen nyhet i sig, det hände även med Harry Potter-serien. Jag tror att det i grund och botten handlar om att man kritiserar något som man inte förstår. Att tusentals unga tjejer står och skriker framför en scen där Robert Pattinsson står kan väl inte vara hälsosamt? Nej, det måste per automatik vara farligt? Jag säger; låt ungdomar ha sina förälskningar inom litteraturens värld. Ta vara på intresset och uppmuntar det istället! Är det inte bättre att vara uppslukad av en bok än att vara ute och ränna på kvällarna?

Tillsist skulle jag vilja säga att jag tycker SVT aktuellt borde skämas, att inte göra bättre research innan ni sänder sånt, hade ni kanske nyhetstorka? Och kan någon snälla trycka in en strumpa i käften på alla dessa så kallade "feminister" som poppar upp här och var och ska uttala sig om dålig kvinnosyn hit och dålig kvinnosyn dit. Jag anser mig själv vara feminist i den bemärkelsen det innbär att kvinnor och män är jämlika men jag upplever en genushets i dagen samhälle, sluta övertolka allting och försöka vinkla det till en genusfråga, låt Twilight vara var det är- en romantisk SAGA. Inga konstigheter där...
Juldekoration

Här kommer lite inspirationsbilder ur min lilla mapp på datorn. Där sparar jag ner saker som jag tycker är fina och vill komma ihåg till framtiden. Dessa tycker jag är fina nu till jul... Granen behöver ju inte ha ensamrätt på juldekoration, varför inte hänga julkulor på en gren?


Den översta bilden är från Ikea och där kan ni köpa "julgranarna" i ståltråd om ni tyckte de var fina ;) Den nedersta är från Indiska, de har alltid så fina julkulor om ni frågar mig. Bordet är ju också dö snyggt och om jag hade det större hemma hos mig hade jag snickrat ihop ett sånt bord till köket, med typ åtta platser, hehe. Det var allt för stunden! Kram!Christmas Inspo

Jag vet, jag vet...Lite tidigt fortfarande men eftersom butikerna börjar så smått gör väl jag också det. Jag pratar såklart om JUL. Här har jag satt ihop lite av de grejer som jag skulle vilja ha hos mig i Jul, det blir ju en vit och silvrig jul här i stugan (förra året körde jag mest på guld).


Den supersöta ugglan är från åhlens och resten finner du hos IKEA. Det blir nog en liten tur dit innan jul för att inhandla lite grandekoration :). Jag var på ikea för någon månad sen och då var jag osäker på om jag skulle komma dit igen innan jul så då köpte jag faktiskt en liten konstgran och kruka som jag inte visat för er än. Tänkte spara på det lite men nu visar jag den ändå!


Älskar den! Den ser så naturlig ut och kommer att hänga med många jular. 

Vad ska ni ha för jultema hemma hos er? Traditionellt rött och vitt? Rustikt med mycket naturmaterial såsom t.ex kottar? Kitchig jul med massor av färger, tänk "indiska"? Modernt, sobert med svart och vitt? Glamoröst med mycket silver och guld? Eller kanske "winterwonderland" som jag har tänkt? Jag tycker att allt är snyggt och nästa år kanske jag kör på det mer traditionella, vem vet? :) Hur det än blir så älskar jag att julpynta! Mer till hemmet...

Hejsan, hur mås det så här i november? Alla pratar ju om att det är så ovanligt varmt och det kan jag nog ta och hålla med om. Jag tycker att det känns som om sommaren var ovanligt lång och att det var sommar hela september (klagar inte alltså) och att det snart är vinter, då kan man ju fråga sig vart hösten tagit vägen? Jag tycker att det är mysig med riktigt höstrusk med regn och storm då man kan kura upp sig i soffan framför en bra film, men jag antar att vi fick nog med oväder i sommar för då åskade det galet mycket. Nog snack om väder, nu tänkte jag visa lite mer som ni inte har sett som jag köpte på ullared.De nya lampskärmarna blev perfekta, det blev helt plötsligt ett mycket ljusare intryck än mina bruna som jag hade innan, i och för sig tycker jag fortfarande att de är fina så jag sparar dem så att man lätt kan variera intrycket. Utöver lampskärmar så köpte jag även mycket köksgrejer, kastulll, kökstimer osv. Här är lite av det...


Godis eller frukostskålarna blir ett trevligt komplement till en pajform och några hjärtformadeskålar i samma serie som jag köpte förra gången jag var på ullared, alla är de nyanser av grå och prickiga.

Suffléformarna (stavas det så?) är ju ugnsfasta och de tänkte jag att man bland annat kunde använda till små smulpajer, så att varje gäst får en egen, det tycker jag är trevligt.

Appetizer-skålarna som jag kallar dem, är alltså till för förätter. Men det funkar ju lika bra att ha soya och chilisås i när man äter thailändskt eller att ha mandel och russin i till glögg, endast fantasin sätter gränserna! ;) Med fick man en svart stenskiva att ställa de på och små porslinsskedar. Sist men inte minst, en pajform! Man kan ju aldrig få för många...

Kram!
RSS 2.0